söndag 12 april 2009

Finn fem fel

Jämför mina bröd med brödet från Jan Hedhs Bröd. Inte ett rätt. I dag har jag exprimenterat lite med Olof Victors ljusa. Istället för vanligt mjöl tog jag vetemjöl special fullkorn, jag blandade dessutom i en ganska så stor klick honung. Jästen byttes ut mot instant yeast (två tsp). Resultatet? 2 skogaholmslimpor! Inte ett dugg bättre än så. Kompakt, tråkigt och markant frånvara av stora hål. Nu var dessa i och för sig inte nattjästa, har två i kylen över natten men tvivlar på att de blir mycket bättre. För övrigt blev degen inte ett dug vek som receptet manar till, istället ganska kompakt trots 850 g mjöl istället för ett helt kilo. Är det något fel på receptet? Som är bekräftat av förlaget menar jag? Är lite irriterad och funderar på att lägga ner det här bakandet en gång för alla. Ica Maxi har hyfsat bröd.

2 kommentarer:

  1. Håller med dej Lotta, det går inte att följa receptet för ett luftigt bröd, MEN så här har jag modifierat det.
    Jag gör en surdeg på 100 g vetesurdegsgrund, 100g vatten och 200 g vetemjölspecial dag 1 och så gör jag fördegen i de mängder som står men jag tar 1 krm instant yeast. Fördegen kan också stå framme, jäser inte fullt så bra i kylen.
    Dag två så blandar jag bägge degarna med 850 g vetemjöl special och 600 g vatten och 1,5 tsk instant yeast. Kör lika länge som det står i boken och jäser i 90 minuter. Delar i 3 delar som får jäsa i korgar några timmar i kylen och några timmar framme och sen gräddar jag 10 minuter i 275 grader och 20 minuter i 225 grader och jag har ingen varmluft. Vatten i från början och sen vädring den sista kvarten.
    Luftigare bröd har jag aldrig bakat, kanske det blir lite syrligare om det får jäsa i kyl över natten men risken är stor att den sitter som en smäck i korgarna. Helt underbart blir det i alla fall med jätteknaprig skorpa och så fluffigt och segt innanmäte. Jag glömde skriva salt, jag tar 1,5 msk. Mvh Maggan

    SvaraRadera