lördag 4 april 2009

visst jäste dom


Jag har bakat surdegsbaguetter. Surdegen var fin och vad det tycktes väldigt levande. I dag bakade jag på känn, orkade inte med några jobbiga recept. Detta ledde till att jag helt enkelt glömde bort instant yeasten, som jag tänkt att blanda i mjölet. Istället tog jag ca 200g surdeg, 6 dl vatten och ungefär 12 dl manitobamjöl. Körde typ 10 min i kitchenaiden, vilade degen i en kvart, la till 15 g salt och körde ytterligare 10 min. Sen kom jag på att jag glömt jästen. Inte mycket att göra än att förlita sig på surdegen. Lät degen jäsa i 3 timmar, bakade ut baguetterna som jag i sin tur lät jäsa en timme ungefär i en ugn som använts tidigare under dagen och nu höll en temperatur på uppskattningsvis 35c. Oj vad det jäste! Nu är baguetterna i ugnen, tjocka och trinda som aldrig förr. Detta lilla missöde byggde med andra ord upp mitt surdegsförtroende. Jag har av ren vana alltid tillsatt lite jäst i mina surdegsbröd för att vara på den säkra sidan. Nu vet jag alltså att jag kan lita på min surdeg. Mycket tillfredställande.

2 kommentarer:

  1. Det går jätte bra att baka surdegsbröd utan jäst, personligen tycker jag att det är det som är själva grejjen att kunna baka utan jäst.

    SvaraRadera
  2. Jag har alltid trott att brödet blir kompakt och hårt, lite öststatslimpa liksom, men det funkade ju alldeles utmärkt!

    SvaraRadera