fredag 17 april 2009

baguetter och bröd med STORA hål

Livade upp surdeg i morse så att den var lagom levande tills jag kom hem från jobbet och kunde baka. Började med bagetter gjorda på 300 g surdeg, knappt en liter Manitoba, 1 tsk instant yeast, 15 g salt och 5 dl vatten. Eftersom det är Manitoba vi har att göra med körde jag typ sammanlagt 30 min i kitchen aiden. Ställde i arbetsrummet som blir typ 35c när solen skiner vilket är perfekt. Där fick den stå i 3 timmar. Jag drog och vek ihop degen ett par gånger den första timmen. När degen jäst klart bakade jag ut 3 baguetter samt ett litet bröd. Dessa står nu i kylen tills i morgon bitti då jag ska gå upp tidigt och sätta på ugnen. 

I övrigt satte jag i gång pain de martins ljusa bröd med stora hål "Ganska stora hål faktiskt". Degen står i rumstemperatur över natten. Det festliga med detta bröd är att man inte har i allt vatten på en gång. Den sista skvätten har man i när man kört ihop degen. Resultatet blev ett jäkla skvättande och skvalpande. Hela köket blev nedskvättat med degvätska. Men efter ca 7 minuter hade degen bakat ihop sig. Återkommer med resultat. Känner på mig att det blir bra den här gången efter förra helgens brödkatastrofer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar