torsdag 7 maj 2009

...och här sätter vi punkt


Nu tar jag en paus i brödbloggandet. Bakandet kommer dock att fortsätta som vanligt. Skulle något exceptionellt inträffa, typ att jag bakat en skitstor spättekaka eller nåt så kanske jag lägger upp den. Tack den lilla trogna bloggföljarskara som följt mina bakeskapader. Titta gärna in på stellaviking.blogspot.com


/Lotta

söndag 26 april 2009

Bageriet på Sandhamn stängt


Det mesta på Sandhamn var faktiskt öppet och det var en hel del folk där, trot den tidiga säsongen. Förra året inhandlade jag ett stycke perfekt surdegsbaguette för osannorlika 60 kronor. Men god var den. Därför tog vi oss en liten promenad upp till bageriet men det var stängt. Notera att personalen går i idé, vilket kanske innebär att de sitter och spånar nya spännande bakverk eller så har de bara gått i ide?

fredag 24 april 2009

Ibland

gör jag andra saker än bakar. Som i helgen. I morgon ska jag och min man åka till Sandhamn, så i helgen blir det inget baka. Men snart kommer jag att vara hemma väldigt mycket och då tror jag att det blir baka av.

söndag 19 april 2009

Ytterligare två perfekta bröd


För att vederlägga gårdagens framgång, och utesluta eventuell tur pga. ren slump, gjorde jag bröden igen. Satte degen i gårkväll och lät stå över natten. Förkortade jäsningen något och lät jäsa i sammanlagt ytterligare 2,5 timmar. Resultatet blev jämförbart med gårdagen. Därför kan man väl säga att jag bekräftat framgångsfaktorerna hyfsat vetenskapligt, dvs. genom att repetera experimentet med samma förutsättningar.

Framgångsfaktorer=nattjäsning i rumstemperatur, lång bearbetning i kitchen aid och ett bra mjöl, i mitt fall Manitoba. Förresten tror jag att det skulle ha gått lika bra med helt vanligt vetemjöl. Enl. Paindemartin bloggen så ska en 1/4 av vattnet föras i degen i efterhand, men detta tror jag också är av mindre betydelse.

I morgon fyller jag år


Därför har jag bakat bullar som jag ska ta med till mina kollegor på jobbet. 50g jäst byttes ut mot 5 tsp instant yeast, i övrigt följde jag det vanliga receptet bakpå mjölpåsen. Till fyllningen använde jag mycket smör, kardemumma och vaniljsocker. För att göra det hela lite festligare satte jag bullarna i rosa muffinformar från Åhlens.

lördag 18 april 2009

Grattis till framgångarna


önskar jag mig själv och firar med ett par utsökta Macorones som min syrra inhandlat på Paris bästa bageri.

Macarones är små söta och mycket mystiska bakverk i allsköns kulörter. De finns att inhandla i Frankrike till vansinnigt dyra priser. Vid tillfälle ska jag googla för att kolla upp vad de egentligen innehåller. En gissning är ägg, mandel och socker.

Mission accomplished, uppdraget utfört, jakten slut




Tack Pain de Martin för det fina receptet på bröd med stora hål. Bättre än så här blir det inte. Jag orkade inte med de sista turerna utan satte in i ugnen efter två jäsningar a'40 min med lite vik emellan. Mina baguetter blev också bra och brödet på degen fick också rejäla hål. Undrar om det har att göra med att jag lät jäsa i solen i arbetsrummet?

Bilden till vänster är mitt egna recept, den till höger är Pain de Martins hålbröd. Min syster var här och provsmaka och höll med om att bröden är perfekta. Undrar bara om detta innebär att jag lägger ner bloggen nu? Tack och adjö liksom. Allt känns snopet på ett positivt sätt efter förra helgens fullkomliga katastrofer.