torsdag 9 april 2009
4 timmar
Efter testande fram och tillbaka med mina surdegar så har jag slutligen kommit fram till att 4 timmar är optimal väckningstid. Förr har jag alltid matat degen kvällen före och låtit stå till nästa dag, ibland till nästa kväll innan jag bakat på den. Men som mest levande är den alltså efter 4 timmar i rumstemperatur erfar jag alltså. Låter man den stå för länge hinner den dö en smula, i värsta fall nästan helt och då gör den inte mycket nytta. Bara ett litet tips så här i påsktider. För övrigt har jag åter igen gett mig på favoritbrödet, som är en variant av paindemartins surdegsbröd, dvs. 300 g upplivad rågsur, 7 dl vatten, 15 g salt samt 1 kg vetemjöl av bra kvalitet blandat med en tsk instant yeast. Som vanligt kör jag degen 10 min, vila tio, i med salt och åter 10 min. Jäs 4 timmar, baka ut, i korgar, in i kyl över natten, baka i morgon förmiddag.(250g i tio min, sänk värmen till typ 200c, tag ut när degen är 98c. Easy peacy! Egentligen världens enklaste o bästa recept. I morgon slår jag på stort och bakar något komplicerat från bibeln (The bread bible) långfredagen till ära. Förmodligen tar det hela ett par dagar. Kanske med ett mediokert resultat. Den som väntar lär se.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar