måndag 13 april 2009

Förmycket salt=4 limpor i sopsäcken

Ofta tycker jag att brödrecept snålar med salt. Detta gäller även Jan Hedhs recept. Därför tog jag i lite extra i går när jag bakade Olof Victors ljusa. Vad jag inte tänkte på var att jag samtidigt minskade mjölmängden 250g. På 750 g mjöl tog jag alltså drygt 30g salt, vilket visade sig vara för mycket. Resultatet blev dålig jäsning, kompakt och "limpigt" samt för salt smak. Jävligt trist att slänga 4 limpor. Men det har jag alltså gjort nu. Vad ska jag göra för att få upp bakinspirationen? Jag ska i alla fall börja med att åka till Martin Olsson och köpa bra mjöl.

För övrigt har Paindemartin rett ut det här med salt på ett alldeles förträffligt sätt.  

3 kommentarer:

  1. Ja smaken är ju olika, jag har också alltid använt 30 g salt till 750 g mjöl, ända sen jag började baka Pain de Martin recept och jag tycker det blir bra. Stor skillnad dock om man använder vanligt hushållssalt eller mineralsalt, vanligt salt känns mycket saltare tycker jag.
    Vetemjöl spec fullkorn ger kompaktare bröd har jag upptäckt och det känns även syrligare tycker jag.
    Tänk inte så mycket på bakningen, gå och köp dej en riktigt torr och trist limpa så kanske den kommer. Mvh Maggan

    SvaraRadera
  2. Tack, skönt att höra. Jag har ju också haft typ 30 g. salt förut o det har ju funkat. Jag ska aldrig mer köpa vetemjöl special fullkorn gillade det inte. Var o köpte 10 kg Manitoba som jag tänkte inviga med no knead till nästa helg.

    SvaraRadera
  3. Jag har testat manitoba till no knead, men där tyckte jag nog att vanligt vetemjöl special blev lite luftigare. Prova gärna att göra kanelbullar eller med annan fyllning av manitoban och instant, dom blev luftiga och fina. Lycka till nu, inspirationen kommer säkert snart. MVH Maggan

    SvaraRadera