I dag var det dags för bullbak igen. Idag skulle jag prova med instant yeast istället för jäst. Dock kom jag inte ihåg hur man omvandlar jäst till instantyeast, så jag chansade vilt på 2,5 tsp. De riktiga måtten är 2 tsp instant yeast på 20 g färsk jäst. En vanlig bulldeg innehåller alltså 5 tsp instant yeast. Degen blev kompakt och jäste väldigt dåligt. Efter en timme kom jag på mitt misstag och blandade sonika i ytterligare 2,5 tsp och körde i kitchan aiden en stund. Varningsklockorna ringde när man fortfarande kunde se de små "larverna" i instant yeasten i degen. Struntade i det och lät degen stå ytterligare 40 min. Döm om min förvåning när degen plötsligt var dubbel i storleken, dock fortfarande en smula kompakt och stum. Jag bakade ut bullarna med vaniljsocker och kardemumma och mycket smör. (vad gäller vaniljsocker kan jag rekommendera Dansukker som innehåller riktig vanilj som man ser med ögat, istället för vaniljarom som är vanligt förekommande). Bullarna betedde sig därefter som vanligt. Jag har själv inte smakat men sonen tyckte om dom och han är en mycket kräsen ung man.
För övrigt körde jag båda plåtarna samtidigt i varmluftsläget. Detta resulterar i något ojämt gräddade bullar, vilket är mycket irriterande.
När jag bakar med instant yeasten så tar jag 4 tsk i stället för ett paket färskjäst och det funkar alldeles utmärkt. Har bakat bullar flera gånger och det har blivit bra, tycker det smakar mindre jäst och det är bra. Mvh Maggan
SvaraRadera