söndag 12 april 2009
Finn fem fel
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ända sedan 1993 har jag försökt att baka det perfekta brödet. Detta efter att ha varit på middag hos min faster Ann-Cajsa och ätit ett fantastiskt ljust bröd med knaprig skorpa och segt inkrom med stora hål. Sedan dess har jag lite då och då stött på riktigt bra och gott bröd. Senast på restaurant Vassa Eggen, som får sitt bröd från Albert&Jack. Det är dessa fantastiska bröd jag vill åstadkomma själv i mitt eget kök.
Håller med dej Lotta, det går inte att följa receptet för ett luftigt bröd, MEN så här har jag modifierat det.
SvaraRaderaJag gör en surdeg på 100 g vetesurdegsgrund, 100g vatten och 200 g vetemjölspecial dag 1 och så gör jag fördegen i de mängder som står men jag tar 1 krm instant yeast. Fördegen kan också stå framme, jäser inte fullt så bra i kylen.
Dag två så blandar jag bägge degarna med 850 g vetemjöl special och 600 g vatten och 1,5 tsk instant yeast. Kör lika länge som det står i boken och jäser i 90 minuter. Delar i 3 delar som får jäsa i korgar några timmar i kylen och några timmar framme och sen gräddar jag 10 minuter i 275 grader och 20 minuter i 225 grader och jag har ingen varmluft. Vatten i från början och sen vädring den sista kvarten.
Luftigare bröd har jag aldrig bakat, kanske det blir lite syrligare om det får jäsa i kyl över natten men risken är stor att den sitter som en smäck i korgarna. Helt underbart blir det i alla fall med jätteknaprig skorpa och så fluffigt och segt innanmäte. Jag glömde skriva salt, jag tar 1,5 msk. Mvh Maggan
tack för tipsen!
SvaraRadera