Man ska inte tro att det här med bakning är på skoj, eller ens särskilt lustfyllt. Nej det är vetenskap och bygger på exakthet och kausalitet, det tycker Rose Levi Beranbaum. Hennes brödbibel innehåller mycket exakta mått så som 3/8 delar av olika mått samt 0,6 gram hit och dit. Att höfta och göra på känn hör inte hemma i dom här divisionerna. Liksom vetenskapliga experiment ska resultera i exakt samma resultat oavsett hur många gånger man genomför exprimentet ska brödet alltid bli lika dant. Men här får jag dock lägga in en brasklapp. Det blir ju aldrig lika dant. Hur exakt man än väger sina 0,6 gram och noggrant tar reda på vad en 3/8 dels teaspoon är så blir det inte samma. Detta är både frustrerande, irriterande och lite spännande. Kanske hade man lagt ner bakningen om det vore en exakt vetenskap. Rose bibel är inte någon inspirerande läsning. Det är som att läsa en tjock instruktionsbok, har man tur så finns någon pedagogiskt tecknad bild som förklarar hur degen ska vikas. Men för det mesta har man otur och man får traggla sig igenom tätskriven text och otaliga tabeller. Det är ordning och reda och alla ingredienser anges både i mått, vikt (gram och ounces) och procentsatser av totala degmassan. Man kan fråga sig varför jag plågar mig igenom dessa recept. Varför jag gör mig sånt besvär med amerikanska mått och instant yeast och jag kan inte svara på det. Men jag älskar det. Kanske för att denna lunta till kokbok bekräftar min löjliga hobby, som något viktigt? Kanske har något som tidigare mest varit just en hobby för smak och känsla nu fått en ytterligare dimension. Kanske till och med en intellektuell dimension.
tisdag 17 februari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar