måndag 16 februari 2009

Ett typiskt Artisan bröd enl. Bread Bible


Nu har jag stått i och bakat bröd hela eftermiddagen. Ingen nattjäsning, utan snabb Return of Investment denna gång. Så nu får vi se om Northen Springmjölet håller måttet. Om det var värt att frakta hela vägen från "området kring de stora sjöarna i USA". Förmodligen skulle man kunna räkna ut en hisnande koldioxid förbrukning för detta mjöl. Men vi skiter i det så länge. Förövrigt innehåller Änglamarks vanliga vetemjöl också 13% protein och det är ett finskt mjöl enligt Coop. Jag har någonstans en trevlig mailkonversation med Coops kundtjänst, där jag ställer mig lite frågande till proteinhalten. Kundtjänsten visste inte mycket mer än att mjölet var från Finland. Hursomhelst ska jag nu jämföra och se om det är mödan värt att köpa dessa specialmjöl.


Det ser lovande ut, satt som en annan idiot och glodde in i ugnen typ hela baktiden och några riktigt stora luftbubblor bildades långsamt under skorpan. Dessa luftbubblor kunde jag iakttaga redan innan brödet togs in i ugnen. Denna gång lät jag brödet jäsa på bakplåtspappret (sånt där man kan använda 1000 gånger innan det kasseras) och det var ett smart drag tror jag. På så sätt slapp jag misshandla de eventuella luftbubblorna genom att sjabbla med händer och mjuka plastskärbrädor. Istället lyfte jag in bakplåtspappret med brödet på och la på bakstenen. Strax ska jag skära sönder brödet för att se om luftbubblorna håller vad dom lovar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar