fredag 6 februari 2009

Instant Yeast


Efter att ha köpt The bread bible av Rose Levi Beranbaum insåg jag att de allra flesta recepten innehöll något som kallas instant yeast. Detta är ett slags torrjäst som inte behöver vatten, utan som på ett mycket enkelt sätt blandas direkt i mjölet. Detta instant yeast går att på ett komplicerat sätt omvandla till vanligt jäst, men receptet går ju då inte att följa utan kräver en viss modifiering. Jag provade då med Dr Oetkers snabbjäst med ett hyfsat resultat. Var dock osäker på mängden då det skulle vara typ 1/2 tsp instant yeast. Det kändes väldigt lite då hela paketet snabbjäst motsvarade 50 g vanlig jäst. Därför dubblade jag mängden på eget bevåg. Resultatet blev dock hyfsat. För att kunna följa recepten lite mer noggrannt gick jag in på e-bay och köpte ett kg riktig Fleischmans instant yeast, vilket är ett av de märken Rose nämner i boken. Jästen har hållbarhet till augusti 2009 och jag inser att 1 kg instantyeast är en enorm mängd att göra av med fram till augusti eftersom varje recept innehåller mindre än en tsp instant yeast. Därför är jag villig att ge bort en del av mitt instant yeast lager. Maila mig så skickar jag en ca. 1/2 dl jäst i en plastpåse med posten. Jästen ska förvaras i kyl. Nu hoppas jag att försändelsen inte beslagtas av narkotikapolisen. Kanske suspekt beteende att skicka små påsar med odefinierat pulver i posten? Men är ni intresserade av att baka "the US-way" så maila mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar