torsdag 26 februari 2009
Några allmänna baguettetips till Lina
Jag vet att en kollega ska inviga sin nya baguettplåt. Här kommer några små trevliga tips som funkar oavsett recept. Gör en lös deg. Degen ska vara tillräckligt fast för att släppa på kanterna på bunken, men tillräckligt lös för att klibba fast sig på händerna på ett irriterande sätt. Då är den lagom. Kör degen läge för hand eller i maskin, ca. 7-10 min. Låt gärna degen jäsa i "liggande ställning" (jag har en stor plastlåda med lock), dra lite i degen ett par gånger den första halvtimmen av jäsningen) När degen ska jäsa i baguetteplåten, gör baguetten hälften så lång som utrymmet tillåter. Efter 20 min drar du ut degen försiktigt till sin fulla längd. Jäs klart. Använd en jäkligt vass kniv när du snittar baguetterna strax innan de ska in i ugnen. Jag har en global filékniv. Spraya sedan på lite vatten. Släng även in ca 4-5 isbitar i ugnen när du sätter in brödet. Efter 10 min kan du öppna luckan försiktigt för att släppa ut lite ånga. Sen är det också ett bra tips att brödet får stå kvar med ugnsvärmen med luckan på glänt en stund (kanske 5 min) efter att brödet är klart.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tackar så mycke för tipsen! Jag börjar bli nervös...hur ska jag lyckas med alla dessa drag och slit och tider. Jag gör ett försök! Återkommer med resultat.
SvaraRaderaUndrar hur en läsare tolkar att degen ska jäsa i "liggande ställning". Kanske har det för vana att ställa degen upp?
SvaraRadera