Jag har bakat mycket baguetter. Jag har helt enkelt gjort så här. Blandat knappt ett halvt paket jäst med en halv liter vatten och en nypa salt. Sen kör jag kanske i någon dl surdeg, i så fall minskar jag jästen något. Sen i med ca. 1,3 liter vetemjöl special. Här kan jag också byta ut 3 dl av mjölet mot Durumvetemjöl, ibland. Sen kör jag det i ca. 7 min på låg hastighet. Därefter jäser jag brödet till dubbel storlek, eller minst ett par timmar i rumstemperatur. Sen skapar jag baguetter, mina blir krokiga och böjda för att få plats på plåten. Sen jäster jag en timme till och så skjuds in i ugnen på 250c. Min ugn är snabb så efter ungefär 10-15 min är baguetterna klara. Inga konstigheter. Skapliga baguetter.
Men jag inser nu att jag missat hela poängen. Poängen kommer med polish, en slags fördeg som görs dagen innan, samt Pate Fermentée som är en annan slags fördeg. Båda rätt lika; jäst vatten och lite salt fast i olika kvantiteter. Denna görs också någon dag innan. Först dagen efter kan man göra den riktiga degen och först dagen efter det är det dags att grädda bröden. Fan man måste ju vara arbetslös för att styra upp riktiga bröd! Att passa en massa jästider funkar sällan när man har ett vanligt jobb att sköta. Dock brukar det gå hyfsat att efter långjäsning lägga brödet i kylen (om man har plats).
Hur som helst i dag började jag med detta så om ett par dagar så kanske jag kan stoltsera med riktiga baguetter. Dock måste jag skaffa en riktig baguetteplåt i morgon. Det blir dagens uppgift, hur jag nu ska hinna med det på lunchen?
Så här ser i alla fall de två små fina degarna ut, den översta är polish, den understa är pate fermeteen. Den undre får stå varmt hela natten. Polishen åker in i kylen efter ca. 4 timmar. För övrigt jäser jag alltid mina bröd i förrådet under trappen där vi har någon form av värmecentral med proppskåp och annat. Katten Viking också på bild.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar