
Jag har länge varit på jakt efter en baksten. Vet att de finns i välsorterade köksaffärer, och på nätet. Dessa kostar runt 700 kr. Det tycker jag är rätt mycket för ett stycke sten. Jag jobbar hyfsat nära Norra skogskyrkogården och där vet jag att det finns ett antal ställen som säljer och tillverkar gravstenar. Dessa är gjorda i granit, vilket verkar vara det förekommande materialet i bakstenar, förutom vissa som innehåller gotländsk kalksten. Därför ringde jag upp en av dessa "dödgrävare" och frågade om de hade en ca 3 cm tjock sten 30x40 cm. Och en sådan kunde dom ordna fram utan problem för 200 kr! Perfekt. Hämtade stenen, och det var verkligen ett stycke gravsten i rödspräcklig slipad marmor. Det morbida i sammanhanget är att detta hände i förrgår, precis ett år sedan min pappa dog. Så efter att jag hämtat gravstenen for jag tvärs över stan för att besöka den södra skogskyrkogården och lägga liten rosa ros i minneslunden.
En hel timme tog det för övrigt att få upp värmen till 275 c med den nya stenen. Men det var det värt. Det första brödet jag bakade med stenen fick en perfekt skorpa!
Från början hade jag tänkt att lägga stenen längst ner i ugnen för att sedan låta den ligga där, även när man inte bakar bröd, men eftersom det tar längre tid att värma ugnen så återstår bara att lyfta ut åbäket mellan bakningarna. Dessutom kom jag på att jag brukar spruta in vatten längst ner i ugnen och det funkar ju inte om brödet ligger där. Därför ställde jag stenen på gallret ungefär mitt i ugnen. Nu måste jag köpa ett nytt galler för bröden måste ju svalna någon stans...Nya köp leder alltid till nya köp...
En hel timme tog det för övrigt att få upp värmen till 275 c med den nya stenen. Men det var det värt. Det första brödet jag bakade med stenen fick en perfekt skorpa!
Från början hade jag tänkt att lägga stenen längst ner i ugnen för att sedan låta den ligga där, även när man inte bakar bröd, men eftersom det tar längre tid att värma ugnen så återstår bara att lyfta ut åbäket mellan bakningarna. Dessutom kom jag på att jag brukar spruta in vatten längst ner i ugnen och det funkar ju inte om brödet ligger där. Därför ställde jag stenen på gallret ungefär mitt i ugnen. Nu måste jag köpa ett nytt galler för bröden måste ju svalna någon stans...Nya köp leder alltid till nya köp...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar