lördag 7 februari 2009

vetesurdeg

Är inne på tredje dagen med min vetesurdeg enligt Jan Hedhs recept i boken Bröd. Den ser mycket lovande ut och luktar unket och syrligt på samma gång. Har provat med vetesurdeg tidigare, men den luktade bara unket, till och med brödet luktade unket. Hoppas på bättre lycka denna gång. Ska sedan prova att baka Viktors ljusa, och denna gång ha lite mindre mjöl i än vad receptet anger. Bakade den på rågsur i förra veckan och upplevde att degen blev väl kompakt. Halva degen bakade jag ut efter ca. 3 timmars sista jäsning, andra halvan hade jag i kyl över natten så som receptet angav. Detta visade sig ge ett betydligt bättre resultat. De första limporna blev torrare medan de andra två blev helt okej. Jag tror dock att resultatet blivit ännu bättre om degen innehållit lite mer vätska. Detta med vätska är svårt. Det bär mig emot att tillsätta vatten efter det att degen är blandad då det är svårt att blanda utan att degen tillslut blir geggig. Lättare i så fall att tillsätta mer mjöl.

Nästa helg kanske jag börjar med en lavain. Detta verkar dock gränsa till vad mitt tålamod tillåter, då det innebär en massa krångel med silningar. Dessutom tycker jag att Jan Hedh kunde vara en smula mer utförlig vad gäller lavainer och surdegar. Ofta stannar han vid surdegen och talar inte om hur man sedan matar och använder sin surdeg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar