måndag 9 februari 2009

Inte så pjåkigt trots allt


Bakade idag Jan Hedhs Victors ljusa. Efter att min vetesur äntligen blev klar. Två av degarna står som sig bör i kyl över natten. Den tredje fick dock inte plats (hans recept är dimensionerade för en mindre industrianläggning). Den tredje degen fick istället varmjäsa i ca 2 timmar. Då tyckte jag att den svällt ut tillräckligt. Eftersom jag ännu inte har någon bakspade (den är beställd och på väg hoppas jag) så försökte jag mig på att skvimpa över degen från en mjuk Ikea skärbräda i plast till bakstenen. Detta gick inte ett dugg bra. Degen kletade sig fast och jag höll på att få smält plast över bakstenen men med lite handpåläggning blev det i alla fall en något så när sammanhållen form. Trots detta missöde blev resultatet över all förväntan, vad det gäller hålstolek i allafall. Så här stora hål brukar jag inte få till.

I övrigt undrar jag om vete suren ska se ut som min gör. Lite som våffelsmet. Inte alls lika bubblig och luftig som rågsuren. Dessutom luktar det lite unket och har vätska som ligger och flyter ovan på. Ska det vara på detta sätt, eller ? Dock jäste ju detta bröd fin fint. Kolla in bilden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar